A ” nemeshanyi csipke ”

6 szives pókos keretben, átmérő : 16 cm

6 szives pókos keretben, átmérő : 16 cm

Tóth Mária (1905-1974)


Tóth Mária
(1905-1974)

Kalászos terítő, átmérő 13 cm

Kalászos terítő,
átmérő 13 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemeshanyi csipke

Tóth Mária eredeti rajza

A nemeshanyi csipkekészítés elindítója Tóth Mária kézimunka készítő háziiparos volt. Első munkáin a höveji (rábaközi) fehér hímzés pókolásait ültette át “levegőben varrott” csipkébe. Leggyakrabban két-háromféle beszövést találunk egy-egy csipkén és az azonos beszövések ritmikus elrendezéséből áll össze a mintázat. A kör alakú beszövések között megjelenő szív motívum összetett térkitöltése tette egyedivé Tóth Mária első munkáit. A későbbiekben, szabad rajzú mintáinak megvalósítására sikeresen próbálkozott a tüllcsipke készítésével is. Tóth Mária „Párizsi kalászos” terítője, 1937-ben Párizsban a Nemzetközi Kézműipari Kiállításon különdíjat („DIPLOME D’HONNEUR”) kapott.

A ” nemeshanyi csipke ” jelene:

NemeshanyA nemeshanyi csipkekészítés feltámasztására irányuló törekvés első állomása a múlt feltárása és bemutatása. Nemeshany község önkormányzatával kezdettől fogva közösen munkálkodunk a hagyományok feltárásán, megőrzésén és újraélesztésén. Terveink között első helyen szerepelt: feltámasztani és újra meghonosítani a községben a csipkevarrást. Legnagyobb eredményünk, hogy 2002. február 23-tól (majdnem 50 év kihagyással) újra tanulhatták a csipkevarrást Nemeshanyban a helybeli és környező települések

vitorlás csipke, Trombitás Ferencné készítette, átmérő: 11cm, zs.sz:SzB-2003/46079

vitorlás csipke, Trombitás Ferencné készítette,
átmérő: 11cm, zs.sz:SzB-2003/46079

lányai, asszonyai. 2004. május 1.-én felavatásra került az újonnan épült Faluház, melyben helyet kapott a “nemeshanyi csipke” múltját és jelenét bemutató állandó kiállítás is. 2008 Júliusában rendeztük meg az első egy hetes csipkés táborunkat, amit azóta nyaranta megismétlünk. A táborok nyitottak az országból bárki számára, aki szeretne megismerkedni a csipkekészítéssel. Reggeltől estig csipkések töltik mag a Faluházat és minden a csipkéről szól!

Ma már elmondhatom, hogy sikerült feltámasztani és tovább adni, ha szűk körben is ezt a feledésbe merült csipkekészítési technikát. S. Tóth Mária régi rajzai újra életre keltek a szorgos női kezek alatt, megőrizve a ránk maradt hagyományt a jelen és a jövő számára.     

Devecsei Gáborné (boszi@nemeshanyicsipke.hu)